Aracınızda Yapılması Gereken Kış Bakımı Hakkında Öneriler



Kış döneminde havanın olumsuz şartları bizleri ve otomobillerimizi etkilemektedir. Özellikle erken kararan hava, yağış ve görüş mesafesinin azalması, aracımızdaki bakım eksiklikleri, sürüş performansımızı ve aracın performansını etkilemektedir.


  1. Sileceklerin kontrolü;  Aracınızın silecek ayarı ve silme performansı kontrol edilmelidir.

  2. Kış lastikleri kontrolü ve takılması; Sürüş güvenliğiniz, ıslak ve buzlu zeminde sağlıklı frenleme performansınız için, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kış lastiklerinizi taktırmalı, ayrıca lastik diş derinliğinizin de min. 3 mm olmasına dikkat etmelisiniz.

  3. Akü kontrolü; Soğuk hava, akü performansını da etkilemektedir. Aracınıza takılan sıfır akünün ortalama ömrü 5 yıldır. Akünün kutup başları, akü sıvısı, performansı, üretim tarihi kontrol edilmelidir. Gerekirse değiştirilmelidir.

  4. Far ayarı ve aracımızdaki diğer aydınlatmaların kontrolü; Farlar ve diğer aydınlatmalar yolu iyi görmek ve aynı zamanda diğer sürücülerin de bizi fark etmesi açısından son derece önemlidir. Kontrolü, ayarı ve gerekirse değişimi ihmal edilmemelidir.

  5. Antifriz; Aracınızın motor soğutma suyunun antifriz seviyesi kontrol edilmeli,  olası donma sorunu için -30 dereceye kadar koruma sağlayacak antifriz konması veya eklenmesi sağlanmalıdır.

  6. Balata ve fren sıvısı kontrolü; Fren balatalarınızın kontrol edilmesi ve balata kalınlığı minimum seviyeye gelmiş balataların değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca fren sıvısı performansı ölçülmeli ve gerekirse yenilenmelidir.

  7. Polen filtresi kontrolü; Polen filtresi özellikle bakteri ve hastalıkların çoğaldığı kış döneminde çok önemlidir. İşlevini kaybetmiş polen filtresi, kış döneminde sağlıksız havalandırma performansı yaratacaktır.

  8. Cam suyu; Kullandığınız cam suyu donmaya karşı yine antifriz özellikli olmalıdır.